Dzisiaj proponuję bardzo proste w przygotowaniu, dwuskładnikowe danie - krokiety z zielonej soczewicy. Oprócz soczewicy będziemy potrzebować zmielone płatki owsiane (proporcja soczewicy do płatków wynosi 2,5:1). Do przyprawienia użyjemy tradycyjnie sosu tamari i imbiru, a dodatkowo kolendry i majeranku (które poprawią strawność soczewicy).
Soczewicę namaczamy na noc, do gotowania użyjemy świeżej wody i dodamy kawałek wodorostu wakame. Gotujemy godzinę, odcedzamy i mielimy na pastę (mikserem albo malakserem) dodając przyprawy. Płatki owsiane mielimy na mąkę (np. blenderem) i dodajemy do soczewicy. Po kilku minutach, gdy płatki wchłoną całą wodę, możemy zaczynać formować krokiety, obtaczamy je w zmielonych płatkach albo otrębach. Smażymy na dobrym oleju (najlepszy jest sezamowy, nierafinowany i tłoczony na zimno) i podajemy posypane gomasio.
Krokiety można też spożywać na zimno, a nawet potraktować je jako obkład na chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz