piątek, 15 października 2010

Przepisów z dynią ciąg dalszy

Tym razem dynia w innej postaci - proponuję zupę krem z dyni. Poza dynią będziemy potrzebować ząbek czosnku, oliwę, sos tamari albo shoyu i rozmaryn. Ilość dyni sami ustalamy, dla dwóch osób wystarczą 3-4 szklanki.
Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki i przyrządzamy metodą kinpira, czyli najpierw obsmażamy, a potem podlewamy wodą (tak na pół centymetra). Gdy dynia zacznie się rozgotowywać zdejmujemy patelnię z gazu i miksujemy dynię na papkę. Dolewamy tyle wody, aby powstał dość gęsty krem. Przyprawiamy 2 łyżkami sosu tamari albo shoyu (nie gotujemy) i posypujemy rozmarynem.
Krem z dyni stanowi świetne uzupełnienie posiłku, w którym dominują zboża, serwujemy go np. do kotletów z ziaren albo płatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz