Ze względu na bardzo twardą łuskę ziaren, proso spożywamy pod postacią kaszy jaglanej. Możemy ją jeść na wiele różnych sposobów: jako składnik pasztetów, dań jednogarnkowych, na słodko (z bakaliami, suszonymi owocami albo musem owocowym), w postaci kremu (w towarzystwie innego zboża) i w końcu - w postaci kotletów.
Potrawy z kaszą jaglaną mają cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Proso działa alkalizująco (równoważy nadkwasotę), moczopędnie i przeciwgrzybiczo (szczególnie w przypadku kandydozy), wzmacnia nerki, żołądek, śledzionę i trzustkę. Proso charakteryzuje się również wysoką zawartością aminokwasów i krzemu. Spożywanie kaszy jaglanej (odpowiednio przygotowanej) jest polecane osobom cierpiącym na dolegliwości takie jak biegunki, wymioty, nudności, czy niestrawność.
Do przygotowania kotletów, oprócz kaszy jaglanej będziemy potrzebowali: ząbek czosnku, pół cebuli, olej, wodorost wakame i przyprawy - sos tamari i gomasio. Do obtaczania użyjemy płatków owsianych, żytnich lub jęczmiennych (zboża dobieramy w zależności od pogody np. owies jest najbardziej jang, więc spożywamy go w zimne dni).
Kaszę najpierw płuczemy, a następnie gotujemy 30 min. w wodzie z dodatkiem glonu wakame (na jedną szklankę kaszy bierzemy 3 szklanki wody).
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Płatki mielimy w młynku. Ugotowaną kaszę mielimy na masę w malakserze, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, sos tamari i gomasio. Formujemy kotlety i obtaczamy w płatkach. Kotlety możemy smażyć na patelni, albo piec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz