sobota, 2 sierpnia 2014

Jaglanka "na bogato"

Przepisy na jaglankę zamieszczałam już wcześniej. Ten różni się od poprzednich tym, że kaszę jaglaną gotujemy na sypko i bez żadnych dodatków - te dodajemy już na talerzu. Wersja "na bogato" oznacza bogactwo wartości odżywczych, których dostarczą nam sezonowe owoce, granola i posypka orzechowo-nasienna. Podobne śniadanko możemy przygotować na bazie ziarna quinoa.

Jaglanka z owocami sezonowymi i posypką orzechowo-nasienną.
Quinoa w wersji śniadaniowej.
Sposób przygotowania (porcja dla dwóch osób):Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą - stosunek kaszy do wody wynosi 1:3. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut, w trakcie gotowania kaszy nie mieszamy - najlepiej użyć dobrego garnka z powłoką nieprzywierającą.
Podajemy z musem owocowym (sezonowe owoce miksujemy z dodatkiem mleka zbożowego), granolą i posypką orzechowo-nasienną. Jaglankę można dosłodzić miodem lub ekologicznym słodem zbożowym, np. orkiszowym lub ryżowym.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jakie piękne zdjęcia! Profesjonalizm w pełni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No staram się jak mogę :) Dzięki za komplement.
      Do profesjonalizmu jeszcze daleko, ale studiuję książkę o fotografii kulinarnej, więc liczę na progres.

      Usuń