Upały się skończyły, ale kto wie, może jeszcze wrócą (przynajmniej taką mam nadzieję:). Przedstawiam więc propozycję dania na obiad lub kolację na niezbyt upalny dzień.
Na dno wysokiego rondla wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją.
Następnie wrzucamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa: pora, marchew, pietruszkę i fasolkę szparagową (ja wzięłam jedną marchew i pietruszkę - korzeń, 5 cm kawałek pora i dwie garście fasolki).
Podsmażamy i dodajemy filiżankę pełnoziarnistego ryżu, wcześniej opłukanego na sitku.
Chwilę trzymamy na ogniu, po czym zalewamy 3 filiżankami wody, troszkę solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45-50 minut.
Na koniec wrzucamy do rondla pół kostki pokrojonego wędzonego tofu (ja kupuję firmy Polsoja).
Przyprawiamy pieprzem, koperkiem, sosem tamari i śmietaną sojową.
Smacznego!
Świetny pomysł na lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńJedyne co zmienię w przepisie to zamiast śmietany sojowej użyję własnoręcznie zrobionej śmietany ze słonecznika :)
Pozdrawiam z chłonej anglii :)
Oczywiście z chłodnej anglii miało być ;)
OdpowiedzUsuńA skąd masz przepis na śmietanę ze słonecznika? Możesz go podać, bo chętnie też bym sama zrobiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z umiarkowanie ciepłych Komornik k. Poznania
Fajny letni obiad :) Przepis wykorzystam w najbliższych dniach. Czy mogę użyc tofu marynowanego Polsoi?
OdpowiedzUsuńTak, może być tofu marynowane, ale smak będzie trochę inny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Użyłam marynowanego, a później zrobiłam z wędzonym polsoi. Wędzone smakowało mi najbardziej, więc zachęcam do spróbowania :)
UsuńPrzepis na śmietanę że słonecznika jest na blogu Matki Weganki ;))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń