niedziela, 24 lipca 2011

Wegańskie sushi

Składniki:
- 6 arkuszy wodorostów nori
- szklanka ryżu pełnoziarnistego
- warzywa: sałata, papryka, ogórek zielony
- tofu
- sos sojowy tamari
- 2cm kawałek korzenia chrzanu i imbiru
Ryż gotujemy godzinę na małym ogniu w 2 szklankach wody i z dodatkiem kawałka wodorostu kombu, w razie potrzeby uzupełniamy wodę w czasie gotowania. Ryż powinien być klejący. Po przestudzeniu wykładamy go na arkusz wodorostu i na brzegu układamy liść sałaty a w niej warzywa i tofu pokrojone w paski.






Zwijamy w rulon korzystając z maty bambusowej.
Podajemy z sosem tamari zmiksowanym z kawałkiem imbiru i chrzanu (zamiast wasabi, który sprzedawany jest z dodatkiem tylu konserwantów i barwników, że strach się bać).

2 komentarze:

  1. O! Jaki wspaniały blog. Trafiłam tu przypadkiem szukając przepisu na zapiekankę z kaszy jaglanej i pieczarek (właśnie szamam Twoją nieco zmodyfikowaną o kilka dodatkowych składników wersję - pyyyycha!) Jestem pod ogromnym wrażeniem treści Twoich zapisków, są mi bardzo bliskie. Pozwolę sobie zaglądać do Ciebie jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie i życzę jak najwięcej zdrowia, miłości i uśmiechu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie wegańskie sushi niekoniecznie, ale warto zrobić z ciekawości żeby sprawdzić jak smakuje. Dla mnie ważny jest też sposób podawania, więc takie naczynia jak w sklepie https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ uważam za niezbędne.

    OdpowiedzUsuń